Årets julklapp 2023

Årets julklapp utses i slutet av november varje år av Svensk Handel. Julklappen som väljs ut är en aktuell produkt som anses tidstypisk och tros kunna sälja bra inför jul. Det kan antingen var en nyhet eller ett nytt intresse under året som varit. Det är HUI Research, ägt av Svensk Handel, som utser årets julklapp.

Årets julklapp 2023 är sällskapsspelet. Researchföretaget HUI, som ägs av Svensk Handel, menar att oron i världen och det ekonomiska läget gör att fler har ett behov av att dela glädje med andra genom sällskapsspel. 

“När händelser i omvärlden delar oss, är årets julklapp något att samlas kring – sällskapsspelet är årets julklapp 2023”, lyder motiveringen från HUI Research.

Sällskapsspelet som årets julklapp 2023 blir också en slags motreaktion till all ny teknik som vi ständigt blir introducerade för. Sällskapsspelet är den klassiska julklappen som nu får upplevas på nytt av den nya generationen. Brädspel har blivit allt mer trendigt genom populärkulturella fenomen, som till exempel serien Stranger Things som kretsar kring brädspelet.

Innan HUI gick ut med sitt besked om årets julklapp hade det spekulerats en hel del om att det kunde vara något inom hållbarhet, LP-skivor eller varför inte något som har att göra med AI? Flera andra företag har anammat konceptet med årets julklapp som korar sina egna julklappar som representerar år 2023.

Om du ännu inte har hittat årets julklappar till nära och kära kan du hos oss få julklappstips på riktigt grymma presenter som uppskattas på riktigt.

Alla årets julklappar – år för år

Vilka årets julklappar som tidigare korats är väldigt intressant eftersom det säger en hel del om hur det såg ut förr. Det speglar samhällets förändringar, värderingar, teknologiska framsteg och skiftande trender genom åren.

Från teknisk utveckling, digital underhållning, livsstil och kultur, till hållbar miljömedvetenhet, en inre sinnesro, fysisk hälsa och välmående. Årets julklappar har ibland talat emot varandra. För att göra det enkelt för dig har vi sammanställt en tidslinje över alla årets julklappar – år för år.

Årets julklapp 2022

Det hemstickade plagget blev årets julklapp 2022. Ett trendsättande val som återspeglar det ökande intresset för hållbarhet, DIY-kultur och personliga uttryck.

Årets julklapp 2021

Evenemangsbiljetter valdes till årets julklapp 2021 för att representera möjligheten till gemensamma upplevelser. Som en nystart efter digitalisering och ökad distans mellan människor.

Årets julklapp 2020

Stormköket var årets julklapp 2020, och detta val speglar det ökade intresset för utomhusaktiviteter. I en tid av social distansering och behovet av att söka äventyr närmare hemmet,

Årets julklapp 2019

Mobillådan valdes till årets julklapp 2019 för att adressera det växande behovet av att hantera skärmtid och digital balans.

Årets julklapp 2018

Det återvunna plagget utsågs till årets julklapp 2018 för att reflektera det ökande miljömedvetandet.

Årets julklapp 2017

Elcykeln valdes till årets julklapp 2017 och representerade det ökande intresset för hållbara transportalternativ

Årets julklapp 2016

VR-glasögon valdes till årets julklapp 2016 för att spegla den snabbt växande teknologin inom virtual reality och tillgängligheten bland allmänheten.

Årets julklapp 2015

Robotdammsugaren blev årets julklapp 2015 och representerade det ökande intresset för smarta hemteknologier och automatisering.

Årets julklapp 2014

Aktivitetsarmbandet valdes till årets julklapp 2014 för att reflektera det ökade fokuset på hälsa och fitness.

Årets julklapp 2013

Råsaftcentrifugen utsågs till årets julklapp 2013 och representerade det ökande intresset för hälsosam livsstil och färskpressede juicer.

Årets julklapp 2012

Hörlurarna valdes till årets julklapp 2012 och återspeglade det växande intresset för musik och den ökade användningen av smartphones.

Årets julklapp 2011

Den färdigpackade matkassen blev årets julklapp 2011, då fler och fler sökte bekväma lösningar för måltidsplanering.

Årets julklapp 2010

Surfplattan valdes till årets julklapp 2010 och speglade det ökande användandet av pekplattor för att konsumera digitalt innehåll.

Årets julklapp 2009

Spikmattan valdes till årets julklapp 2009 för att erbjuda avslappning och lindring i en stressig vardag.

Årets julklapp 2008

Upplevelser blev årets julklapp 2008, vilket reflekterade det ökande intresset för att ge bort minnesvärda stunder istället för materiella ting.

Årets julklapp 2007

GPS-mottagaren valdes till årets julklapp 2007 och speglade det ökande behovet av enkel navigation och teknologisk innovation.

Årets julklapp 2006

Ljudboken valdes till årets julklapp 2006 för att erbjuda en modern och smidig form av litteraturkonsumtion. I en tid då digitala medier växte fram blev ljudboken en innovativ gåva för bokälskare.

Årets julklapp 2005

Pokerset blev årets julklapp 2005 och speglade det ökande intresset för poker som underhållning. I en tid då pokerprogram blev populära på TV blev pokersetet en trendig presentidé.

Årets julklapp 2004

Platt-TV:n blev årets julklapp 2004 och representerade övergången till modernare TV-skärmar. Platt-TV:n blev en symbol för förbättrad bildkvalitet och hemmabio.

Årets julklapp 2003

Mössan valdes till årets julklapp 2003 och återspeglade behovet av värme och att modeintresset blivit allt större.

Årets julklapp 2002

Kokboken valdes till årets julklapp 2002 och motiverades av sänkt bokmoms samt ett ökat intresse för matlagningsprogram på TV.

Årets julklapp 2001

Verktyget valdes till årets julklapp 2001 för att representera det ökande intresset för hemmafix och DIY-projekt. I en tid av ökat fokus på praktiskt arbete blev verktyget en användbar julklapp.

Årets julklapp 2000

DVD-spelaren blev årets julklapp 2000 och återspeglade övergången från VHS till digitala format. Något som då ansågs vara toppmodernt.

Årets julklapp 1999

Boken valdes till årets julklapp 1999 och hyllades som en traditionell present som främjade läsning och litteratur. I en tid då digitala medier började växa fram blev boken en påminnelse om vikten av skriftlig kultur.

Årets julklapp 1998

Dataspelet valdes till årets julklapp 1998 och representerade den ökande populariteten för datorspel och elektronisk underhållning.

Årets julklapp 1997

Det elektroniska husdjuret, som Tamagotchi, valdes till årets julklapp 1997 och representerade en ny form av digital interaktion och ansvar.

Årets julklapp 1996

Internetabonnemanget blev årets julklapp 1996 och reflekterade den växande användningen av internet i hemmet. Ännu är det inte många som har tillgång till internet, men efter detta skjuter användarna i höjden.

Årets julklapp 1995

CD-skivan blev årets julklapp 1995 och återspeglade den nya plattformen för musikkonsumtion. När CD-teknologin tog över musikbranschen blev CD-skivan en populär present för musikälskare.

Årets julklapp 1994

Mobiltelefonen blev årets julklapp 1994 och representerade den snabba utvecklingen inom kommunikationsteknologi. Mobiltelefonen blev alltmer tillgänglig för allmänheten, men självklart var den långt ifrån den mobil vi känner vid idag.

Årets julklapp 1993

Parfymen blev årets julklapp 1993, och representerade det tidlösa och personliga valet av gåva. I en tid då doftindustrin blomstrade blev parfymen en klassisk och elegant present.

Årets julklapp 1992

TV-spelet valdes till årets julklapp 1992 och återspeglade det ökande intresset för datorspel och digital underhållning.

Årets julklapp 1991

CD-spelaren blev årets julklapp 1991 och reflekterade den nya teknologin för musikuppspelning. Under året hade det blivit all vanligare att ersätta kassettband mot CD-skivor.

Årets julklapp 1990

Wokpannan valdes till årets julklapp 1990 och representerade det ökande intresset för internationell matlagning. Efter att det asiatiska köket blivit väldigt populärt var wokpannan en trendig julklapp att ge bort.

Årets julklapp 1989

Videokameran blev årets julklapp 1989 och reflekterade den snabba utvecklingen inom videoproduktion och dokumentation. I en tid då videokameror blev mer tillgängliga och prisvärda blev de en innovativ och eftertraktad present.

Årets julklapp 1988

Bakmaskinen blev den första produkten som någonsin utnämndes till årets julklapp. Året var 1988 och intresset för tidsbesparande köksredskap hade ökat. Julklappen blev däremot inte någon direkt succé utan fick reas ut i butikerna efter jul.

Rulla till toppen