Julklappsspelet

Julklappsspelet är en traditionell och rolig aktivitet som förgyller många svenska hem under julhelgen. Det är ett sätt att dela ut presenter på ett lekfullt och spännande sätt. Samtidigt kan det även vara ett bra alternativ till familjen som har tröttnat på att stressa med presenter inför jul. Med ett julklappsspel behöver ni endast köpa en eller några fåtal paket per person.

I denna guide kommer vi att förklara hur du spelar julklappsspelet, ge dig tips för att göra spelet ännu mer underhållande och presentera idéer för julklappar som passar perfekt för detta spel.

Julklapp till julklappsspel

Att välja bra paket kan vara något av det allra svåraste med att spela julklappsleken. När du väljer julklappar för julklappsspelet är det viktigt att tänka på vad som kan vara roligt och önskvärt för de som deltar. Det första du behöver ta reda på är hur många paket du ska köpa och vilken budget och prisklass som du ska anpassa dig till. För att göra det enkelt för dig har vi listat presenter utifrån olika prisklasser. Välj och vraka längre ned på riktigt bra julklappar till spelet.

Julklappsspelet – tips

För att göra julklappsspelet smidigt och roligt finns några användbara tips som är viktiga att tänka på:

 • Innan spelet börjar är det en god idé att bestämma hur många presenter som varje deltagare bör ta med sig. Detta kommer att bero på antalet deltagare och hur många rundor ni planerar att spela.
 • Sätt en överenskommen budget för julklapparna för att se till att ingen känner sig pressad att spendera för mycket. Detta håller spelet rättvist och priserna överkomliga.
 • Bestäm regler för hur presenter ska öppnas. Exempelvis kan du kräva att de ska öppnas med handskar eller genom att använda en köksredskap. Detta kan ge en extra dimension av spänning och skratt till spelet.
 • Bestäm tydliga regler innan spelet börjar och se till att alla deltagare är bekanta med reglerna. Detta inkluderar om stölder är tillåtna eller om det finns speciella regler för att bestämma vilka presenter som kan stjälas.

Hur spelar man julklappsspelet?

När ni har alla nödvändiga presenter och regler på plats kan ni följa dessa steg för att spela julklappsspelet:

 1. Sätt er i en ring och placera alla julklappar i mitten så att de är synliga för alla deltagare. Låt sedan en person sätta en timer utan att berätta hur lång tid som har valts. Rekommenderad tid brukar vara ungefär 10-15 minuter, men är ni många deltagare kan det behövas lite mer tid än så.
 2. Låt varje deltagare slå en tärning i den ordning som ni sitter. Det gäller att slå en sexa för att få välja ett av paketen ur högen. Slår man en annan siffra är det bara att passa vidare tärningen och hoppas på bättre lycka inför nästa slag.
 3. När alla presenter är utdelade kan ni välja ifall ni vill öppna direkt för att se vad ni tävlar om, eller ifall ni hellre vill spela utan att veta vad som är i paketen.
 4. Ni fortsätter att slå tärningen i den ordningen som ni sitter, vill ni öka chanserna och dramatiken kan ni bestämma att både en sexa eller etta på tärningen är godkänd. Lyckas man få någon av siffrorna får man lov att sno ett paket från en annan deltagare.
 5. Spelet fortsätter till tiden är ute. Om ni vill att alla ska få vinna ett paket kan ni sätta en regel om att man inte får sno den sista julklappen från någon.
 6. När spelet är avslutat kan det vara bra att se till så att alla deltagare är nöjda med sina presenter så att ni försäkrar er om en trevlig stämning. Hela poängen är så klart att ni ska ha det roligt!

Det finns olika julklappsspel

Det finns flera olika varianter av julklapplekar utöver det klassiska julklappsspelet, och du kan anpassa spelen efter dina preferenser och den grupp du spelar med. Här är några vanliga spel som brukar spelas över jul:

 • Byt, stjäl eller öppna: I det här spelet används en tärning för att avgöra om deltagaren ska byta, stjäla eller öppna paketet. Utmaningen beror på vilken siffra du slår.
 • Musikspel: Spela din favoritjullåt samtidigt som ni passar paket mellan varandra. När musiken stannar får du den present som du har i handen. Ju snabbare det går, desto roligare blir det!
 • Gåva till vänster – gåva till höger: Lekledaren läser upp en dikt där orden vänster och höger förekommer väldigt ofta. Julklapparna passerar presenten åt höger eller vänster så fort ordet nämns. När dikten är uppläst avslutas leket och deltagarna behåller det paket som de har i handen.
 • Secret santa: I förväg får du reda på vem ur sälskapet som du ska agera secret santa, eller hemlig jutomte till. Sedan köper du present till den personen och gör ett julrim. Personen får därefter gissa vem det är som har varit deras secret santa och vad de tror att paketet innehåller.

Tips på julklappsleken

Hoppas att du har uppskattat alla tips som vi delat med oss av. Följ dessa riktlinjer för att skapa en oförglömlig julklappslek och se till att alla inblandade har en fantastisk tid. Slutligen vill vi rekommendera att ni ser till att vara kreativa med reglerna och låta dem anpassas efter din grupp. Använd humor och skämt för att göra spelet ännu roligare och gör detta till en oförglömlig kväll.

Rulla till toppen